Претражи овај блог

Carpe diem!

Svaki dan nova ideja...Странице

среда, 24. март 2010.

Narodna biblioteka Požega - Sister libraries IFLA


Novi program IFLA - Sekcije za biblioteke za decu i mlade - Sister libraries (Sestre biblioteke) obuhvatio je već šezdesetak biblioteka iz celog sveta. Koncept ovog programa nije nov ali se pokazalo da je izuzetno koristan za izgradjivanje partnerskih odnosa medju bibliotekama , u cilju razmene iskustava, ideja i ostvarivanja zajedničkih programa.
Ovakav način povezivanja podstiče profesionalnu motivaciju i dijalog i izlazak iz stručne izolacije. U programu mogu učestvovati i narodne i školske biblioteke iako nisu članovi IFLA-e. Program je besplatan, potrebno je samo vreme i entuzijazam bibliotekara koji kontaktira u ime institucije.
Na sajtu Sekcije, http://www.ifla.org/en/node/1746 , može se naći registraciona prijava koju je potrebno popuniti i e-mailom poslati koordinatoru Sekcije Ian Yapu koji je zatim objavljuje na Listi biblioteka koje učestvuju u programu. U mogućnosti ste da birate biblioteku sa kojom želite da uspostavite vezu ili da čekate da neko vas kontaktira.
Ubrzo nakon prijave Narodne biblioteke Požega, usledio je e-mail od koleginice Suzan Brant iz mesta Vestoverledingen koje se nalazi na krajnjem severu Nemačke. Sestrinska veza je uspostavljena i o tome smo obavestili koordinatora. Naše dve biblioteke su slične po veličini i broju korisnika. Počinje obostrana razmena ideja i opis programa kojima se trenutno bavimo. Koleginica Suzan Brant predlaže zajednički projekat – Kovčeg sa blagom. Ideja je, da deca u bibliotekama prave male knjige koje bi zatim razmenili. Prezentaciju koju mi je uputila o njenom uspešnom programu – Priča u prirodi, za koji je i nagradjena, ja sam predstavila na stručnom skupu u Požegi. Zanimljiva je i ideja „Die Leselatte“– merač visine, sa uputstvima za čitanje najmladjima, koji se sprovodi u Nemačkoj ali je već preveden na nekoliko stranih jezika. Fotografije sa skupa već su stigle do naše sestre biblioteke.
U toku je uspostavljanje bloga koji je pokrenula Sekcija a na kome će biblioteke koje su već otpočele saradnju zajedničke projekte prezentovati javnosti. http://sisterlibraries.wordpress.com/

Нема коментара:

Постави коментар